hystoria kapely

05.09.2011 10:55

Začiatky

Všetko sa to začalo roku 1982, keď sa Billie Joe Armstrong po prvý-krát stretol s Mike Dirnt a. Rýchlo sa spriatelili a začali spolu hrať metalové pesničky Van Halen, či Def Lepard. Neskôr si obľúbili punk a punk rock a ich prvá skupina sa volala Sweet Children. Hrali tu spolu s Al Sobrantem, ktorý pôsobil v skupine ako bubeník. Už ako 17-roční vydali svoju prvú nahrávku pod názvom 1000 hours. Už vtedy si zmenili názov skupiny na Green Day. Billie odišiel zo školy ešte pred 18.rokom života a Mike zmaturoval. Ich prvým albumom bol 1,039 Smoothed Out Slappy Hours, vydaný roku 1990.

Po tomto albume skupinu opustil Al Sobrante, pretože sa rozhodol pre štúdium. Billie a Mike našli náhradu, keď v miestnom bare stretli Tré Coola, ktorý vtedy bubnoval v skupine Loockout. Roku 1991 vyšiel album s názvom Kerplunk!, na ktorom sa už podieľal Tré Cool. Album bol veľmi úspešný, a Green Day sa otvorili nové možnosti.

Cesta na vrchol

Roku 1994 vyšiel veľmi úspešný album s názvom Dookie, z ktorého pochádza prvý veľký hit skupiny s názvom Basket Case. Tento album vystihoval pocity a dojmy vtedajšej mladej generácie, pretože texty boli o nude, fajčení marihuany, či nekonečnom pozeraní na televíziu. Z tohto albumu sa predalo dodnes viac ako 8 miliónov kusov. Ďalší album s názvom Insomniac, však nedosiahol úspech predošlého albumu, avšak postupne sa začali stávať stálicami v hudobnom svete. Roku 1997 vyšiel album s názvom Nimrod, ktorého pochádza krásna gitarová skladba "Time In Your Life (Good Riddance)", ktorá odznie na živých vystúpeniach vždy ako posledná. Roku 2000 vyšiel album Warning, ktorý mal viac popový zvuk, a skladba "Minority" sa dostala na vrchol svetových hitparád. Avšak ani tento album nedosiahol úspech albumu Dookie, z roku 1994. Roku 2001 vydala skupina album International Superhits, ktorý bol doposiaľ súhrnom ich tvorby a toho výberom najlepšieho z nej. Ani tento album však nedosiahol úspech albumu Dookie a vyzeralo, že Green Day sú v koncoch.

 Na samotnom vrchole

Roku 2004 skupina vydala album American Idiot, ktorý dosiahol obrovský úspech, s predajom viac ako 10 miliónov kusov. Album sa tiež stal najlepším punkovím albumom roku 2005. Piesne ako "American Idiot", "Holiday", "Boulevard of Broken Dreams", či "Wake Me Up, When September Ends" sa stali veľkými svetovými hitmi. Jednotlivé skladby sú poprepletané dejovou líniou a vyjadrujú určite rebelanstvo k vtedajšej bushovskej Amerike. Album sa podarilo tiež zachytiť na DVD Bullet in a Bible, ktorý odráža atmosféru na koncerte v Milton Keys, v Anglicku. DVD je tiež doplnené ukážkami zo zákulisia, či rozhovormi s členmi skupiny. Po 5 ročnej prestávke skupina vydala album 21st Century Breakdown, ktorý nadviazal na úspech American Idiot a je akýmsi pokračovaním punkovej opery American Idiot. Album rozpráva príbeh 2 mladých ľudí, Christiana a Glorii, ktorí žijú v svete plnom klamstiev, prázdnych sľubov a pokrytectva.

Duety

Jeden najznámejší duet z tvorby skupiny Green Day patrí aj The Sainst Are Coming, ktorý bol ocenený za jednu z najlepších humanitných piesní.( Duet bol naspievaný so skupinou U2)